Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

pand

Zuivelfabriek.

Wiebe Anema en Arjen Roorda stichtten in Ried met behulp van anderen een coöperatieve zuivelfabriek op 12 oktober 1889. Van een van de landheren kregen ze een lening van 35.000 gulden en van het Noordelijke Landbouw Crediet in Leeuwarden kregen ze een lening van 10.000 gulden. De fabriek kreeg in z’n eerste boekjaar bijna één miljoen liter melk aangevoerd. Het ging de coöperatieve zuivelfabriek in Ried al gauw voor de wind. Het initiatief om in de plaats zelf een boterfabriek te bouwen wierp toch de nodige vruchten af, zo bleek. "Van boeren en vóór boeren”, dat was het motto voor de leden van de Riedster coöperatie.
 
Bittere teleurstelling was er in 1935 voelbaar in Ried, toen het middelpunt van het dorp werd gesloten. De coöperatie bleef te klein om goed te kunnen renderen. De boeren sloten zich aan bij de coöperatie in Dronrijp. Het dorpsleven van af en aan rijdende melkwagens en rammelende melkbussen verdween. De coöperatieve geest bleef echter in het zuivelcomplex rondwaren. De fabriek werd na sluiting namelijk gekocht door de Friese Coöperatieve Handelsvereniging voor Zaaizaad en Pootgoed (ZPC). De boeren in de kleibouwstreek hadden zich meer en meer gericht op her verbouwen van pootgoed en de ZPC richtte zich vanaf dat moment steeds meer op het kweken van nieuwe rassen. Met de aankoop van de voormalige zuivelfabriek en een naastgelegen perceel land werd een begin gemaakt met het kweekwerk. De heer Daan Groen uit Ried weet daar alles van. Al die tijd had hij de leiding over de gang van zaken in die oude zuivelfabriek. Samen met vier mensen verzorgde hij het schoonmaken en drogen van zaaizaad en het kweken van nieuwe aardapelrassen. In korte tijd groeiden de activiteiten. In Ried had men te weinig ruimte en besloten werd dan ook om in 1957 te verhuizen naar Nieuwe Bildtdijk, waar een boerderij met flink wat grond werd betrokken en het kweekwerk op ruimere schaal kon worden voortgezet.
 
Het voormalig zuivelcomplex werd door de ZPC in datzelfde jaar verkocht aan de Dienst der Domeinen.Het werd het een mobilisatieopslagplaats voor de Koninklijke Luchtmacht welke na de vuurwerkramp in Enschede werd opgeheven. Daarna kwam de fabriek in particuliere handen.