Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Nieuwe Expositie Fabriek Ried

Op zondag 27 september is de opening van een nieuwe expositie!

Aanvang: 16.00 uur

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn

 

Deze expositie laat het werk zien van drie kunstenaars: Rein de Vries, Frans Faber en Reinoud Kuipers.

 

Rein de Vries,

komt uit Leeuwarden en is daar ook geboren maar heeft daar niet altijd gewoond. In zijn jeugd verhuisde het gezin nogal eens naar een andere plaats in het land. Intussen is hij al weer jaren terug in Friesland en dat bevalt hem prima. Als schilder startte hij op academie Vredeman de Vries. Destijds heerste er een creatieve sfeer onder de directie van Paul Panhuysen en Rein de Vries vervolgde zijn opleiding aan de Minerva academie. O.a. schilderles van Evert Musch  waar hij meer het vak van leerde. Het verschil in opvatting tussen Panhuysen en Musch speelt tot op de dag van vandaag, het zijn verschillende geloven. Rein de Vries is ruig en abstract begonnen en ingehouden realistisch geëindigd. “Maar wie weet ga ik nog eens even flink te keer”. Hij is geboeid door de zee, schepen en de techniek, waar hij dan ook meestal zijn onderwerpen uit put. Model tekenen en schilderen doet hij met een groepje collega’s tot op de dag van vandaag. Hiervan kunt u op de expositie de resultaten zien.

De techniek, ludieke oplossingen voor een wereld zonder fossiele brandstoffen is en ander stokpaardje van hem, dat laat hij tijdens de kunstmaand Ameland zien. In die tekeningen vind u wat meer de creatieve sfeer van Vredeman de Vries. Maar het blijft wel realistisch.

 

  

 

Frâns Faber,

genoot zijn opleiding aan academie Vredeman de Vries in Leeuwarden en specialiseerde zich daarna nog vooral in de grafische technieken en aquarelleren aan de Groninger academie Minerva.

Wat hem zoal bezig houdt:  

 “Niet altijd, niet alleen het landschap, maar toch…vaak speelt het een rol. Veelal als ogenschijnlijk onbetekenende omgeving van dier of mens.  Soms als uitgangspunt tot fantaseren, waarbij herinneringen en waarneming door elkaar gaan lopen. Soms ook in de hoofdrol, omdat er net even iets speciaals is wat mij aanzet tot werken (of heet dat inspiratie?) “

Waarom dit landschap, waarom die dieren en mensen die daarin figureren?                                                       Misschien omdat hij hier toevallig is geboren en nog steeds woont en leeft, midden in deze voor hem zo vertrouwde omgeving. Die zo vanzelf spreekt, dat je haar vaak amper waarneemt, maar die vaak toch heel  verrassend is. Het wisselende licht, overweldigende wolkenpartijen, de dorpjes te midden waarvan hij woont en waar hij de mensen kent. De weidsheid waar hij vanuit zijn atelier op uitkijkt  De dieren  die daarin zorgen voor een perfecte stoffering. 

Een vlucht ganzen strijkt neer midden tussen de schapen, een haas schicht weg. De opkomende zon likt aan het haantje op een verre toren …Daarom!

 

 

 

Reinoud Kuiper

Studeerde af op de Academie Minerva in Groningen in de richting Vrije Grafiek in 1982.Tot 2005 maakte hij kleurenhoutsneden die op vele plaatsen geëxposeerd werden, oa meerdere keren op de Biënnale "Grafiek Nu" in het Singer Museum in Laren. Tien jaar geleden maakte hij de overstap van grafiek naar de schilderkunst.

De onderwerpen bleven hetzelfde; veel natuur maar ook huizen en later stadsgezichten.Binnen de meeste onderwerpen vormde het licht de belangrijkste inspiratie om te schilderen. Landschappen die veelvuldig terugkomen zijn Bretagne, het Groninger landschap en het Veluwse landgoed Warnsborn.

De schilders waar hij door beïnvloed werd zijn velen maar Hopper en Monet spelen een rol. 

De uitwerking was gebaseerd op het spanningsveld tussen de figuratieve weergave en de verfbehandeling op de structuur van het paneel.

Zijn voorkeur voor hout bleef; de techniek is acryl op paneel.

Er ontstond een serie kleine werkjes, ook wel doosjes genoemd, van 17x17 cm. 

Daarin kon en kan hij naar hartenlust experimenteren met verschillende technieken.

Daarnaast ontstonden ook grotere werken waaronder vierkanten van 100x100 cm, maar ook sterk liggende formaten van bijvoorbeeld 120x20 cm of juist staande formaten van 100x30 cm.

 

De expositie loopt van 27 sept t/m 29 nov. 2015.