Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

De expositie " Aan de rand van wereld" is verlengd tot 20-9-2015

en wordt afgesloten met een lezing en een maaltijd.

 

De lezing "An 'e rând fan 't Bildt" wordt gegeven door Sytse Keizer

over de geschiedenis van het Bildt en tevens legt hij de link naar de expositie,

gevolgd door een 3 gangen menu geinspireerd op het Bildt waarvoor Wim Teuw

tekent.

 

Aanvang zondag 20 september om 18.30 uur

De kosten voor deze avond

bedragen € 35,00 p.p. incl. 2 glazen wijn.

Gezien het beperkte aantal plaatsen is reserveren gewenst, dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

“Aan de rand van de wereld”

René Tweehuysen en Klaas Werumeus Buning

19 juli t/m 30 augustus 2015

 

Met de tentoonstelling “Aan de rand van de wereld “  is het werk zien van twee kunstenaars uit het noorden over die ruimte en dat licht, en wat je verder zoal tegen kunt komen aan de rand van de wereld.

 

René Tweehuysen, Utrecht 1957

 

Hij voltooide zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) van 1978 tot 1983. In Utrecht ontwikkelde hij zich, na een abstracte periode, tot een figuratief werkend beeldend kunstenaar. Sinds 1999 woont hij aan de Friese waddenkust (oude zeedijk), in het dorpje Oude Oudebildtzijl. 

 

Voor René Tweehuysen vormen het Bildtse landschap (Noord-Friesland) en de nabij gelegen Waddenzee een grote bron van inspiratie. De grootste wetlands op aarde met een uniek landschap en een uitzonderlijk rijke natuur. Het einde van de wereld? Voor René en vele anderen is het wel helemaal "het einde". Veel mensen denken dat je hier ongeveer van de schotel af kiepert......en dat denken niet alleen westerlingen maar dat denkt men al in Stiens. Hij is geen kunstenaar die op reis moet voor zijn inspiratie. Direct uit het leven gegrepen moet het zijn. Hij woont midden in dit gebied, direct achter Het Noorderleeg, waar het licht zilverachtig is en waarbij oppervlakkig gezien alles plat is. Maar alles wat zich tegen deze platheid opricht kan gelijk ook iets interessants zijn en krijgt aandacht van ons oog. Door de steeds wisselende weersinvloeden in combinatie met ingrepen van de mens ontstaan in dit landschap unieke vormen, lijnen en structuren. In de ogen van Tweehuysen zijn het in wezen al reeds bestaande stukken 'Land Art'. Dit is wat hem boeit en wat hij in zijn landschappen tot onderwerp heeft gemaakt. Zijn ingekaderde impressies hiervan schildert hij laag over laag in zeer afwisselende, soms subtiele dan weer brede verftoetsen.

 

 Twee pinken op het Noorderleeg
 

 Vanaf 1984 exposeert René regelmatig in binnen- en buitenland waaronder de jaarlijkse Realisme-beurs in Amsterdam, Galerie Lauswolt, Galerie Mokum, Galerie Den Andel, Morren Galleries, Museum Møhlmann, Galerie van Strien, enz. Zijn werk is opgenomen in vele openbare en privé-collecties.

 (website: www.renetweehuysen.nl)

 

 Klaas Werumeus Buning, Workum 1955

 

Opleiding aan Kunstacademie van Den Haag.

 Er zijn plekken in Nederland waar je het gevoel krijgt dat je aan de rand van de wereld staat. Het Noorderleeg - je moet je best doen om ergens houvast te vinden, aan alle kanten is er ruimte en licht, en enkel in de weidse verte is, een stip aan de horizon, een betonnen bunker.

 Maar het is ook een gebied waar je juist gaat letten op kleine verschillen, details. Zintuigen gaan volop ademen. Je gaat meer zien. In de geul met wegtrekkend water steek je je vingers in het zilte nat en maakt een namaakzeegolf om de schelpen te kantelen en het wier aan het zwaaien te brengen, en je vingers staan als tien grote pilaren overeind in het vergrotende water, en een vis met een grote wijze kop kijkt om.

 Of langs de dijk bij Harlingen, vanaf de horizon, waar enorme vogels zweven als zeilschepen uit de vier windstreken, komt de eindeloze processie van de golven, het water van eeuwen gedrenkt, samen met de stemmen van de hele wereld aan. Het begint koel te regenen.

 

 

 

 Al zo´n twintig jaar is hij serieus aan het schilderen. Werk is aangekocht door vele particulieren in binnen en ook in het buitenland, bedrijven en ook een enkele musea. Hij probeert niet realistisch te schilderen maar echte schilderijen te maken.

 (website: www.werumeusbuning.nl)