Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

 

Zondag 11 november opent de nieuwe expositie

met Pieter Pander, René Tweehuysen en Irene Veltman.

 

Opening om 15.00 uur

De expositie is te zien t/m 30 december

 

Expositie fabrie Ried

 

 René Tweehuysen

 

  Pieter Pander 

 

 

Expositie van Schildergroep Noord9

Expositie Fabriek RiedNegen schilders uit noordelijk Nederland hebben met elkaar schildergroep NOORD9 opgericht om hun werk in de figuratieve schilderkunst te ontwikkelen en te promoten. Deze negen schilders zijn in 2013 aan dezelfde opleiding begonnen. De chemie in de groep was dusdanig dat al snel het idee voor een collectief ontstond.

De volgende schilders maken deel uit van NOORD9

Aukje de Haan
Skûtsjes en zeilboten op zeildoek vormen de basis van Aukje’s werk. Het ademt een sfeer van zomer, water, kleur en beweging. Haar liefde voor het zeilen en het water spatten de toeschouwer tegemoet. Steeds meer heeft Aukje zich ook toegelegd op portretten, model, vuurtorens en koeien. 

Hinke Veenstra
Hinke vindt het heerlijk om ongestoord te mogen spelen en experimenteren. Die speelse inslag maakt haar werk heel herkenbaar. Ongebonden in onderwerp en materiaal is het resultaat altijd weer kleurrijk en figuratief. Vrolijk werk, wat past bij haar levensinstelling.

Jan Anne van der Laan
Jan Anne maakt portretten in olieverf of aquarel en ei tempera. Het materiaal is belangrijk, je moet kunnen zien dat het om verflagen gaat. Gelaagdheid zit ook in de betekenis van de portretten. Wat hem boeit is kunst die iets ambivalents heeft, die ‘mixed feelings’ oproept.

Joke M. Wieringa
Het werk van Joke is in twee traditionele categorieën in te delen, stillevens en mensen. Geen ingewikkelde concepten. Werk dat is geïnspireerd op haar leefwereld, mensen waarvan ze houdt, gebruiksvoorwerpen uit haar huishouden en gebeurtenissen waarvan ze deelgenoot mag zijn. Sfeer en kleur zijn van doorslaggevend belang.

Sjoerd Jousma
Sjoerd is naast schilder ook dichter en beeldhouwer. Zijn inspiratie komt vaak uit de natuur en de invloed van mensen daarop. Het ideaal is zo veel mogelijk te vertellen met zo weinig mogelijk details. De invloed van kleur in zijn werk wordt steeds groter, naast het zoeken naar verbindingen tussen schilderen, dichten en beeldhouwen.

Wya Geerligs
In haar werk verbeeldt ze 'de dagelijkse dingen die er toe doen'. Met behulp van licht, kleur en toets probeert ze het verhaal achter het beeld tot uitdrukking te brengen. Haar portretten kenmerken zich door een zekere directheid en karakterisering.

Wilma Lanser
De plaats die je zelf inneemt, kun je niet zien. Het is een open ruimte. Schilderen betekent voor Wilma een zoektocht om deze ruimte te vullen. Beelden komen binnen. Alledaagse bezigheden of handelingen van mensen die haar raken, vertaalt zij op het doek. Daarnaast schildert zij portretten.

Yteke van der Wal
Yteke is geboeid door ritme bij het schilderen en in het schilderij. Daarnaast zijn het vooral mensfiguren die ze afbeeldt, (diep)menselijke emoties boeien haar evenzeer.

 

 

Expositie Jacobus Dijkstra en Anske de Boer

29 april t/m 24 juni 2018

 

Jacobus Dijkstra(1946-2016)


Jacobus Dijkstra is in Franeker geboren. Na een tijd tekenleraar te zijn geweest werkte hij een periode als stafmedewerker bij de Culturele Raad van Friesland en als docent in het volwassenonderwijs. Nadat hij met vervroegd pensioen ging, kon hij zich eindelijk richten op het schilderen. In 1994 had hij zijn eerste tentoonstelling met voornamelijk landschappen die door hem op een typisch Fries Expressionistische manier werden verbeeld. Later exposeerde hij o.a. in Museum Martena te Franeker en in Museum ‘het Hannemahuis’ te Harlingen

Zijn werk, dat postuum in deze duo- tentoonstelling wordt geëxposeerd, heeft een meer abstract-expressionistisch karakter, waarbij het persoonlijke gevoel een belangrijke rol speelt. Ingetogen kleuren, soms transparant gelaagd, worden afgewisseld met meer pasteus opgebrachte verf. De zo ontstaande composities vol minutieuze kleurvariaties en met een gevoelige tactiele huid roepen een soort verstilling op die de toeschouwer emotioneel kunnen raken. Het gaat hierbij niet om het afbeelden van de werkelijkheid, maar veeleer om het intuïtief vormgeven aan duidelijke en groot opgezette composities gebaseerd op kleur, toevallig ontstaande kwaststreken en textuur.


Anske de Boer (1948)

Anske de Boer tekent en schildert al zijn hele leven. De meester van zijn lagere school uit Franeker viel zijn talent al op en vertelde hem dat hij eigenlijk maar kunstenaar moest worden. Tegelijk gaf hij aan dat daar geen droog brood mee was te verdienen. Het ouderlijk milieu was er ook niet direct van gecharmeerd, dus ging Anske voor een ander vak en werd restauratie-beeldhouwer. Na een opleiding in Utrecht werkte hij aan diverse projecten door het hele land. Begin jaren negentig vestigde hij zich als zelfstandig restaurator-beeldhouwer met als specialisatie de restauratie van beelden en ornamenten van natuursteen. Door zijn opvallend vakmanschap kreeg hij veel opdrachten zowel van musea als de Rijksgebouwendienst. De restauratie van het praalgraf van Willen van Oranje te Delft is daarvan een bekend voorbeeld. De imponerende documentaire daarover ligt bij menigeen nog vast op het netvlies.
De drang naar het vrije werk bleef kriebelen en resulteerde in het maken van natuurstenen beelden. Tot zijn teleurstelling zorgde lichamelijk ongemak ervoor dat hiermee niet kon worden door gegaan.
Gelukkig was Anske altijd blijven tekenen en schilderen en zodoende kreeg zijn oude liefde weer alle aandacht. Na jaren zoeken en experimenteren nam hij afstand van het figuratieve en raakte hij geobsedeerd door het abstracte. De ontmoeting met Jacobus Dijkstra speelde daarin een grote rol. Maar ook het werk van de Amerikaanse schilder Mark Rothko en de Duitse kunstschilder Gerhard Richter waren een inspiratiebron.
Anske schildert bijna dagelijks met veel inspiratie en plezier. Met kwast, paletmes, spons en ander gereedschap brengt hij de acrylverf in lagen op het doek. Soms vermengd met verdikkingsmiddelen, soms met zand of ander reliëf makend materiaal. De op die manier ontstaande texturen doen hier en daar denken aan het oppervlak van een steensoort en verraden zijn liefde voor het oude vak. Zijn composities tonen effecten van kleuren die doorbreken uit onderliggende lagen of roepen variaties van kleur op door de belichting van het reliëf. Naast de opzichzelfstaande werken geven herhalende maar tegelijk variërende series hier blijk van.
Na een aantal jaren te hebben geschilderd vatte Anske met zijn vriend Jacobus Dijkstra het plan op om samen te exposeren. Helaas kwam dat er niet van omdat Jacobus overleed. Nu, twee jaar later, wordt dat idee alsnog werkelijkheid. De ontmoeting met galeriehouder en lijstenmaker Dick Wolters was daarvoor de drijfveer om Anske zijn eerste expositie samen te laten gaan met het postume werk van zijn vriend.

Jouke Hoekstra

 

 

 

 

 

 

Poëzie en Fantasie


Expositie Christiana van Lammeren en Marijke van Ewijk


Opening zondag 15 juli om 15.00 uur


De expositie loopt van zondag 15 juli t/m zondag 26 augustus

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur
Ook op afspraak

Christiana van Lammeren (1990) studeerde in 2013 af aan Academie Minerva in Groningen en woont en werkt in Haarlem.
Met oog voor kleine dagelijkse gebeurtenissen in haar omgeving construeert ze met haar aquarellen ontvankelijke tere beelden. Beelden om te verzachten en om de ogenschijnlijke kleinigheid van een herinnering of momentopname heel even tot je te laten spreken. De werken tonen een tijdelijke verstilling, een korte glimp van wat ervoor is geweest en een vertrouwde aanname van wat er nog gaat komen. De aquarellen komen geruststellend over als een schets naar een intieme herinnering.
Het is dit vergankelijke en invoelbare karakter dat in al haar werk een belangrijke rol speelt. In haar schilderijen legt ze daarvoor de nadruk op vele nuances en kleurschakeringen die bij bloemen en planten aanwezig zijn. De tactiliteit en stofuitdrukking van een blad of de huid van een hand wordt met veel aandacht tot uitdrukking gebracht.
Door middel van vele transparante verflagen geeft ze een verfijnde weergave van planten en beoogt ze zo het breekbare karakter van deze beeldelementen weer te geven.
Het werk van Christiana van Lammeren kan ontstaan vanuit een gedicht of een ontmoeting.
De bloemen en planten in haar opstellingen dienen als metafoor voor het aangaan van een verbinding met het kleine, onze omgeving of iets wat in eerste instantie over het hoofd wordt gezien.

 

 

Marijke van Eijk (1950) houdt zich bezig met diverse genres en technieken, zoals portretten, pastels, olieverfschilderijen, muurschilderingen (binnen en buiten), assemblages en objecten.
Kunst betekent voor haar het creëren van nieuwe perspectieven, die tot stand komen door het oproepen va n herinneringen
Vanaf de kunstacademie probeert zij zich steeds opnieuw los te maken van wat zij geleerd heeft, zowel wat betreft de technieken en in het zien. De beelden ontstaan vanuit de spanning tussen fantasie en werkelijkheid.
Reizen door Azië en Zuid-Amerika leverden haar inspiratiebronnen op. De architectuur en levensstijl van andere culturen fascineren haar.
Dagboeken met teksten en schetsen worden als ondersteuning hierbij gebruikt. Door contrastrijk kleurgebruik en realistische vormen ontstaat de sfeer van het werk. Herinneringen en emoties spelen een grote rol bij het bepalen van de vormen en kleuren in haar werk.

vgel vis expo fabriek

 

 

 

 

 

Nieuwe exposities 2018

 

Vanaf mei beginnen we weer met exposeren in de Fabriek Ried. 

Houd de website in de gaten voor exacte data.