Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Expositie van Schildergroep Noord9

Expositie Fabriek RiedNegen schilders uit noordelijk Nederland hebben met elkaar schildergroep NOORD9 opgericht om hun werk in de figuratieve schilderkunst te ontwikkelen en te promoten. Deze negen schilders zijn in 2013 aan dezelfde opleiding begonnen. De chemie in de groep was dusdanig dat al snel het idee voor een collectief ontstond.

De volgende schilders maken deel uit van NOORD9

Aukje de Haan
Skûtsjes en zeilboten op zeildoek vormen de basis van Aukje’s werk. Het ademt een sfeer van zomer, water, kleur en beweging. Haar liefde voor het zeilen en het water spatten de toeschouwer tegemoet. Steeds meer heeft Aukje zich ook toegelegd op portretten, model, vuurtorens en koeien. 

Hinke Veenstra
Hinke vindt het heerlijk om ongestoord te mogen spelen en experimenteren. Die speelse inslag maakt haar werk heel herkenbaar. Ongebonden in onderwerp en materiaal is het resultaat altijd weer kleurrijk en figuratief. Vrolijk werk, wat past bij haar levensinstelling.

Jan Anne van der Laan
Jan Anne maakt portretten in olieverf of aquarel en ei tempera. Het materiaal is belangrijk, je moet kunnen zien dat het om verflagen gaat. Gelaagdheid zit ook in de betekenis van de portretten. Wat hem boeit is kunst die iets ambivalents heeft, die ‘mixed feelings’ oproept.

Joke M. Wieringa
Het werk van Joke is in twee traditionele categorieën in te delen, stillevens en mensen. Geen ingewikkelde concepten. Werk dat is geïnspireerd op haar leefwereld, mensen waarvan ze houdt, gebruiksvoorwerpen uit haar huishouden en gebeurtenissen waarvan ze deelgenoot mag zijn. Sfeer en kleur zijn van doorslaggevend belang.

Sjoerd Jousma
Sjoerd is naast schilder ook dichter en beeldhouwer. Zijn inspiratie komt vaak uit de natuur en de invloed van mensen daarop. Het ideaal is zo veel mogelijk te vertellen met zo weinig mogelijk details. De invloed van kleur in zijn werk wordt steeds groter, naast het zoeken naar verbindingen tussen schilderen, dichten en beeldhouwen.

Wya Geerligs
In haar werk verbeeldt ze 'de dagelijkse dingen die er toe doen'. Met behulp van licht, kleur en toets probeert ze het verhaal achter het beeld tot uitdrukking te brengen. Haar portretten kenmerken zich door een zekere directheid en karakterisering.

Wilma Lanser
De plaats die je zelf inneemt, kun je niet zien. Het is een open ruimte. Schilderen betekent voor Wilma een zoektocht om deze ruimte te vullen. Beelden komen binnen. Alledaagse bezigheden of handelingen van mensen die haar raken, vertaalt zij op het doek. Daarnaast schildert zij portretten.

Yteke van der Wal
Yteke is geboeid door ritme bij het schilderen en in het schilderij. Daarnaast zijn het vooral mensfiguren die ze afbeeldt, (diep)menselijke emoties boeien haar evenzeer.